- Startsida
- Ämnesområden
- Digitalisering
- Robotlyftet

Robotlyftet
Robotlyftet främjar automation och robotisering i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskap om användning av och investeringar i automationslösningar.
Den snabba utvecklingen som sker genom ökad digitalisering, automatisering och robotisering skapar stora möjligheter. Men små och medelstora företag har ofta mindre resurser och inte alltid kännedom om hur automation och robotisering kan bidra till att stärka deras utveckling och hur de ska gå tillväga. Ökad kunskap genom utbildningsinsatser, tillsammans med ekonomiskt stöd möjliggör för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Förutsättningsstudier
Den kostnadsfria förutsättningsstudien genomförs av IUC, RISE, Automation Region och Robotdalen. Den innebär att en automationsexpert hjälper till att kartlägga ert företags behov och att undersöka hur en ny automationslösning ger bäst effekt. I nästa steg kan ni söka en Automationscheck.

Automationscheckar
Företag som vill utveckla sin tillverkning mot högre grad av automatisering eller robotisering kan söka stöd i form av automationscheckar. Checkarna kan användas för att ta in konsulthjälp för att utveckla detta arbete. Inför denna ansökan ska ni ha gjort en förutsättningsstudie.
Fler erbjudanden inom Robotlyftet
Kunskapsmöte om automation
Kostnadsfria seminarier och workshops ger ert företag en överblick om möjligheterna med automation och robotisering.
Läs mer om kunskapsmöten på IUC webbplats
Automation Expo
Kostnadsfria regionala minimässor med fokus på automation och robotisering. Syftet är att skapa en mötesplats för företag som har behov av automationslösningar och företag som kan implementera lösningar.
Läs mer om Automation Expo på IUC:s webbplats
Utbildning i beställarkompetens
Så att ni kan ställa rätt krav och beställa utrustning anpassad för era behov. Kostnadsfritt.
Inspireras av andra företag
Inspireras av andra företag som har genomfört eller tagit första steget att robotisera eller automatisera sin verksamhet.

Smart lösning för grön energi
Azelio jobbar med ny, spännande teknik och deltar sedan en tid tillbaka i Robotlyftet. De har utvecklat en unik metod för att distribuera och lagra grön energi.

Nya robotceller ger resultat
Svarvmekano har genom Robotlyftet kunnat lägga ordentligt med tid på förberedelser, fått bra beslutsunderlag och utbildning inför de nya investeringarna.
%20(2)%20LjungbyTech1.jpg)
Levererar visir till sjukvården
Ljungby Tech hade gjort en förutsättningsstudie och planerade en robotcell när coronavirusets konsekvenser blev tydliga. Nu ska istället en miljon ansiktsvisir produceras.
%20(2)%20(2)%20(2)%20NybyBruk1.jpg)
Jobbar för ökad automatisering
Nyby Bruk har tillsammans med en coach från Robotlyftet gjort en förutsättningsstudie. De planerar nu en installation för automatiserad montering av plastkomponenter.
Informationsmaterial
Behöver du prata om Robotlyftet i något sammanhang? Här finns samlad information som du kan använda dig av då du sprider budskapet.
Film om Robotik
Robotiken är fortfarande bara i sin linda, men utvecklingen börjar ta fart. Se Robotdalens film om robotik nedan.
Tillväxtverket bloggar
Läs våra två senaste bloggar som om digitalisering och robotisering.

Industrins digitalisering
Många små och medelstora industriföretag har tagit kliv framåt. Men jobbet är långt ifrån klart.

Fler robotar i svensk industri
Den senaste statistiken från International Federation of Robots visar att trenden med minskade robotinvesteringar har brutits.
En del av Smart industri
Robotlyftet är ett av Tillväxtverkets uppdrag kopplat till Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi. Programmet bygger vidare på , lärdomar från arbetet i Digitaliseringslyftet samt regionala projekt som Automationsutmaningen och Produktionslyftet.
Tillväxtverkets arbete för förnyelse i industrin
Kontakt
Anna Goldie tel: 08-681 66 10
Björn Langbeck tel: 08-681 92 13
Ivan Obrovac tel: 08- 681 94 69
E-post: förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se