Tillväxtverket
Man vid dator i industrilokal

Digitaliserings­lyftet

Digitaliseringslyftet omfattade totalt 78 miljoner kronor och genomfördes mellan 2016 och 2020. Digitaliseringslyftet har stimulerat till ökad digitalisering i små och medelstora industriföretag. Digitaliseringslyftet är en del av Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Digitaliseringslyftet har gett företag möjlighet att:

  • lära av andra och få en bättre bild av digitaliseringens utmaningar och möjligheter,
  • få rådgivning och coachning för att öka handlingskraften att digitalisera sina verksamheter.

Digitaliseringslyftet omfattade totalt 78 miljoner kronor och genomfördes mellan 2016 och 2020. Det är nu slutrapporterat till regeringen. Kickstart digitalisering pågår dock fram till oktober.

Några resultat från satsningen

Digitaliseringslyftet i korthet

  • 1100 företag deltog i Digitaliserings­lyftet.
  • 9 av 10 företag har fått ökad kunskap om digitalisering.
  • 9 av 10 företag har startat digitaliseringsprojekt

Kickstart digitalisering

  • Sammanlagt 750 företag deltog i Kickstart som pågick till oktober 2020. Målet med Kickstart mål var att stärka konkurrenskraften i Sveriges små och medelstora industriföretag. Satsningen drevs av Teknikföretagen i samarbete med IUC, RISE, SISP och IF Metall.

Kunskapsbanken Dags att digitalisera!

Dags att digitalisera är en kunskapsbank för den som vill utveckla sitt företag med hjälp av digitalisering. Digitalisering ser olika ut för alla företag och här har vi samlat tankar, tips och erfarenheter från både experter, forskare och företagare. Här finns över 200 korta avsnitt med information och inspiration att jobba vidare med, utifrån varje enskilt företags behov. Dags att digitalisera är utvecklat av RISE med finansiering från Tillväxtverket.

Till kunskapsbanken Dags att digitalisera! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två personer framför en skärm.

Digitalisering av ritningar

Richardssons Verktygsservice i Västervik ville få bort pappers­ritningar och presentera underlaget digitalt. Lösningen blev ett PDM-system, Product Data Manage­ment.

Ljusbåge på ett fordon.

Ny 3D-teknik lyfter MittX i Färila

Ljusbågstillverkaren Färila har utvecklat sin kompetens inom 3D för att bli mer konkurrenskraftiga och tog stöd av en digitaliserings­coach.

Lärande för framtida satsningar

Vi har gjort en extern utvärdering av Digitaliseringslyftet för att lära och ta med oss viktiga insikter till utformning av framtida satsningar.

Kontakt

Maria Ljung Westin, koordinator Smart industri
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se