Tillväxtverket

Utbildning rustar Veoneer för framtiden

Företaget Veoneer levererar elektroniska säkerhets­lösningar till fordonstillverkare och har genom åren utvecklat många banbrytande produkter. Att kontinuerligt kompetensutveckla sina anställda är ett måste för att hänga med i den snabba utvecklingen. Nu tar de del av kostnadsfria digitala utbildningar inom Civilingenjör 4.0.

Man i bil med förarstöd för att undvika olyckor.

Veoneer avknoppades från Autoliv 2018 och är en systemleverantör för avancerade förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning (AD). Genom att introducera avancerad teknik för förarstöd bidrar företaget till att rädda fler liv.

- Vi har en historia av att ha lanserat många nya innovationer. För att fortsätta på den banan måste vi ha anställda med hög kompetens inom aktuell och ny teknik, säger Ola Boström, forskningschef på Veoneer.

Företaget har idag cirka 7600 anställda som arbetar med spjutspetsteknologier som synsystem, radar, lidar, termisk avkänning, elektroniska kontroller och gränssnitt mellan människor och maskiner. Allt för att förhindra att trafikolyckor inträffar, och om de ändå gör det, mildra effekterna av dem.

Kostnadsfria digitala utbildningar

Nu tar företaget del av utbildningar inom Civilingenjör 4.0 som finns på den nya lärportalen för industriföretag. Där erbjuder några av Sveriges bästa utbildare aktuella kunskaper till yrkesverksamma med ingenjörsbakgrund som får möjlighet att snabbt uppgradera sin förmåga inom det område som kallas Industri 4.0. Industrin ges tillgång till 16 valbara paket inom industriell digitalisering. Varje paket innehåller spetskunskap i till exempel digitala tvillingar, 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, moln-teknik, smart underhåll och människa-robot-samverkan.

- Det är en fantastisk möjlighet för oss att få ta del av utbildningarna inom Civilingenjör 4.0. Nyttan är uppenbar eftersom tekniker inom till exempel artificiell intelligens (AI) och cybersäkerhet är så viktiga och det saknas grundkompetens i detta bland ingenjörer som är utbildade före 2020, säger Ola.

Nyttan är givetvis stor även för de anställda.

- Det ger möjlighet till reflektion vilket är viktigt i vår bransch som hela tiden har full fart framåt. Det är ett tillfälle att hitta nya sätt att ta hand om vardagens utmaningar, säger Anders Jost på Veoneer som påbörjat en utbildning.

Ett bra tillfälle under krisen

Att kompetensutvecklingen sker här och nu är ingen tillfällighet.

- Det är perfekt timing! Med en kombination av att anställda är eller har varit korttidspermitterade och det uppenbara behovet av digitala tekniker inom utveckling och produktion i livet efter corona, avslutar Ola.

Civilingenjör 4.0 är framtaget av Produktion2030 tillsammans med Svenska Produktionsakademien, 30 professorer och ett stort antal lärare vid 13 svenska universitet och högskolor som undervisar och forskar inom produktion. Tillsammans med ett stort utbud onlineutbildningar från Coursera finns det nu tillgängligt på den nya lärportalen.