- Startsida
- Ämnesområden
- Livsmedelsstrategi
- Livsmedelskedjan och kriget i Ukraina

Så påverkas livsmedelskedjan av Rysslands invasion av Ukraina
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och den senaste tidens ökade kostnader på insatsvaror för jordbruket uppdateras denna sida löpande med information som berör den svenska livsmedelssektorn.
Inom Tillväxtverkets samordningsuppdrag för Livsmedelsstrategin följer vi noga utvecklingen och för kontinuerlig dialog med näringsdepartementet, branschorganisationer och andra myndigheter, med fokus på hur invasionen kan komma att påverka konkurrenskraft och robusthet i sektorn på kort och lång sikt.

Uppdrag om livsmedelsförsörjning
Livsmedelsverket har i uppdrag att, tillsammans med andra aktörer, planera för att Sveriges befolkning har tillgång till säker mat och säkert dricksvatten även vid kris eller höjd beredskap.

Effekter för svenskt lantbruk
Jordbruksverket följer utvecklingen inom sektorn noga med anledning av prisökningarna och Rysslands invasion av Ukraina. I nuläget ser de inga tendenser till mindre odling i Sverige under 2022.

Dyrare mat men ingen brist
Ukraina är en stor exportör av livsmedel och därför har kriget lett till oro för brist på mat. En ny studie har undersökt vilken effekt kriget kan få på priser, handel och global produktion av jordbruksprodukter, och kommer fram till att det kan ge högre matpriser men inte någon global brist på livsmedel.
.jpg)
Livsmedelsberedskapen ska stärkas
Rysslands invasion av Ukraina har inneburit ett försämrat säkerhetsläge i Sveriges närområde. Säkerhetsläget aktualiserar behovet att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap

Stödpaket till lantbruksföretag och fiskerinäring
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har kostnaderna för insatsvaror inom jordbruket ökat kraftigt. Regeringen föreslår nu därför ett krispaket på drygt 2 miljarder kronor till jordbruket och ett stöd på 40 miljoner kronor till yrkesfisket.
.jpg)
Myndigheter och näringsliv samarbetar
Nu inleds ett nära samarbete mellan näringslivet, Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att stärka landets livsmedelsförsörjning vid kris och krig. Det är en del i myndigheternas uppdrag inom civil beredskap, där samverkan med företag och branschorganisationer inom livsmedelssektorn är en viktig pusselbit.

Nyheter i jordbrukarstöden 2022
Som en åtgärd för att öka livsmedelsproduktionen och möta effekterna av kriget i Ukraina har EU-kommissionen beslutat att medlemsländerna får undanta vissa villkor i förgröningsstödet under 2022.

Svenskt jordbruk i vårändringsbudgeten
Med anledning av den senaste tidens ökade kostnader på insatsvaror för jordbruket föreslår regeringen i propositionen för årets vårändringsbudget åtgärder som syftar till att stötta det svenska jordbruket.

IT-säkerhet och sanktioner
Hos verksamt.se hittar du som företagare viktig information med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Krigets effekter för näringslivet
Tillväxtanalys har fått i uppdrag att analysera de effekter som kan uppstå för det svenska näringslivet.
.jpg)
Vid brist på ingredienser
Vid brist på ingredienser kan företag få ändra recept utan att märka om förtryckta förpackningar. Men de måste då informera konsumenter på annat sätt.

Livsmedelsföretagen informerar
Livsmedelsföretagens chefekonom och krisberedskapsansvarig beskriver läget och ger uppdateringar om hur kriget i Ukraina påverkar svensk livsmedelsproduktion.

Effekter på forskningssamarbete
Formas följer och agerar på utvecklingen i Ukraina och ger sin uppdatering av läget och status för pågående uppdrag och utlysningar på sin webbplats.

Livsmedelsverket samordnare för livsmedelssektorn
Livsmedelsverket blir sektorsansvarig myndighet och ska samordna beredskapsarbetet i hela livsmedelssektorn enligt ny myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap.
Kontakt
Marie Persson, fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se