Tillväxtverket
eu-logotyp

Skånska Life science-företag når utanför Sverige

Nattaro Labs produkt för att bekämpa vägglöss kommer inom kort att börja säljas i Tyskland. Företagets första kontakt med den tyska distributören togs inom Southern Sweden Going Global. Projektets mål är att hjälpa life science-företag ut på en internationell marknad.

Thomas Bäckström på partneringmässan Bio-Europe Spring 2016.

Thomas Bäckström på partneringmässan Bio-Europe Spring 2016.

BTB Pharma är ett annat skånskt företag med internationella planer. Grundaren Thomas Bäckström är forskare och brinner för att eliminera orsakerna till diabetes typ I, MS och andra autoimmuna sjukdomar.

Tillbaka i Sverige efter många års arbete utomlands startade han eget och sedan ett år ingår företaget i inkubatorn Medeon i Malmö. Det ger honom också möjlighet att delta i aktiviteter inom Southern Sweden Going Global.

Genom projektet har han fått flera tips om företag och investerare som söker kontakt och i april deltog han i partneringsmässan Bio-Europe Spring 2016 i Stockholm.

– Jag letar efter ett stort läkemedelsföretag att samarbeta med och efter mässan har jag haft flera telefonkonferenser med internationella företag, säger han.

Förberedelser på hemmaplan

Verksamheten inom projektet består, enligt projektledaren Maria Ahrén vid Invest in Skåne, av två delar: förberedelse på hemmaplan och utåtriktade aktiviteter.

– Under den första delen utbildas företagarna av investerare som berättar vad de letar efter och vi ger råd om hur de kan pitcha sina idéer. Vi går också igenom ämnen som förhandlingsteknik, juridisk rådgivning, internationella avtal, it-strategier och patent, säger hon.

Den utåtriktade delen handlar om att underlätta för företag att delta på internationella mässor och konferenser genom att bidra ekonomiskt eller erbjuda plats i en gemensam monter.

Uppskattar att stödet är konkret

Efter ett år har projektet knutit till sig 25-30 företag. Intresset är stort och Maria Ahrén har bara hört positiva kommentarer från företagen. Före sommaren hade tolv företagare anmält intresse för att vara med i projektets utställningsmonter vid konferensen Nordic Life Science Days i september.
– Många uppskattar att hjälpen är konkret, men eftersom processerna är långa kan det ta år innan vi ser resultat. Målet är att alla ska ingå avtal med en internationell aktör innan projektet är slut.
Southern Sweden Going Global drivs av Invest in Skåne tillsammans med inkubatorerna Medeon Science Park and Incubator i Malmö och SmiLe (före detta Lund Life Science Incubator).

Fakta om projektet

Projekttid: 2015-09-01–2018-12-31
Stödmottagare: Invest In Skåne AB
Beviljat stöd från EU:s regionala utvecklingsfond (SEK):
9 130 319
Medfinansiärer: Invest in Skåne AB, Medeon AB, SmiLe, Minc i Sverige AB

investinskane.com