Tillväxtverket
eu-logotyp

Utmaning: värde­rings­förändringar

Våra värderingar och attityder styr samhällsutvecklingen. Regionalfonden driver projekt kring vad vissa grupper förväntar sig bland annat från stat, region och kommun. Vad sker till exempel när missnöjet ökar hos unga och människor som bor i glesa områden? Alla regionalfondsprojekt finns till för att ska skapa hållbar, regional tillväxt och uppfylla mål på olika nivåer.

Vill du komma i kontakt med någon av dessa projekt, kontakta kontoret för projektet. Kontaktuppgifter finns under respektive program i menyn.

 • Mittstråket kortar restider och ökar kapaciteten för godstrafik

  Bild på Västra tågstationen i Sundsvall. Kortare restider, ökad trafiksäkerhet och ökad kapacitet för godstrafik. Det sammanfattar regionalfondsprojektet Mittstråket rätt bra.
  - Även om vi är få människor så behöver vi ha möjlighet att resa och godset måste ta sig fram för att det här landet...
 • Social inkludering genom ASF skapar tillväxt

  Tjej putsar bil På knappt tre år har företaget KASAK gått från att vara en kommunal verksamhet till att 2017 bli nominerad till ett av Sveriges bästa kooperativ. Bland annat är det genom ERUF-projektet ”Social inkludering och tillväxt i Blekinge” som företaget har f...
 • Brist på investering till Health Techföretag resulterade i projekt

  En kvinna tar blodtryck på en man. För några år sedan uppmärksammades en brist på investeringar till svenska Health Techföretag. En brist som ledde till att två mastersstudenter fick i uppdrag att djupintervjua 20 läkemedelsföretag runt om i världen. Resultatet i sin tur ledde till pr...
 • Teknikcollege skapar bättre teknikutbildningar

  Barn arbetar med någon form av teknikutrustning framför en datorskärm Kommuner, skolor och näringsliv samverkar för att säkerställa kompetensförsörjningen för teknikföretagen i nordöstra Skåne genom projektet Framtidens teknikutbildningar . I slutänden gynnas både näringslivet, den enskilde och tillväxten i regionen.
 • Spel- och besöks­näringen utvecklas tillsammans

  Bild på ett datorprogram från projektet Gamification Gamifiering betyder att man använder den mekanik och design som finns i spel och tillämpar den inom andra verksamheter. Nu ska gamifiering hjälpa Dalarna att bli norra Europas ledande och mest spännande besöksdestination.
 • Göteborg testar innovativa samhälls­förbättrare

  Solpaneler, matsvinnstjänster och självkörande bilar. Idéerna för hur vi ska tackla såväl klimatet som migration och ökande socioekonomiska skillnader i samhället är många. Det vet Ann-Louise Hohlfält, projektledare för Göteborg som testarena och pla...
 • Fossilfri logistik förgyller stadsmiljö

  I Malmö står den tunga trafiken för en betydande del av buller och utsläpp; ca 30 procent av koldioxidutsläppen och ca 25 procent av bullerföroreningarna. Trafiksäkerheten är också en utmaning med tung trafik. Nu har Malmö Stad genom projektet Zero n...
 • Utrikesfödda företagare får hjälp att skapa tillväxt i Småland

  Aida Begovic pratar inför flera personer. En ny metod för att skapa tillväxt och ökad förståelse om olika företagskulturer. Det är målen för projektet Step Two som driver ett nytt företagshotell för utrikesfödda entreprenörer i Växjö.
 • Sociala företag öppnar restaurang på Hisingen

  Två personer jobbar med att laga mat i ett kök. Redan innan projektet One Stop Future Shop var färdigriggat ville Göteborgs Stad handla upp 400 dagliga matportioner till sin nya gymnasieskola. Det ger sysselsättning till flera kooperativ och jobb åt cirka 50 personer. De flesta kvinnor.
 • Lokala projekt vill väcka liv i staden med rörlig bild

  En kvinna och man bygger ihop en ställning med en filmduk i mitten Smart Kreativ Stad vill utveckla stadens bortglömda platser med hjälp av film och rörlig bild. Målet är tre pilotprojekt om året. De första handlar om popup-biografer.
 • Kunskapsväxling ska sätta fart på tillväxten

  Bild från BR Wiks Åkeri, ett av de företag som är anslutna till DalaFrakt Ett kunskapsutbyte mellan akademi och näringsliv, enligt engelsk modell, ska få fler små och medelstora företag i Dalarna och Gävleborg att bli mer konkurrenskraftiga.
 • Industriföretagen lockar ny arbetskraft

  Ungdomar gör chokladdoppade tunnbrödschips på Mörsjö Deli Industrilyftet ska stärka konkurrenskraften hos industriföretag i Jämtland och Härjedalen. Målet är att fler unga samt kvinnor och utlandsfödda lockas till industrin.