Tillväxtverket
eu-logotyp

Projektexempel

Läs artiklar om projekt från programmet Norra Mellansverige.

 • KTP, Knowledge Transfer Partnership

  Den här smarta modellen stärker företagens och regionernas innovations­förmåga genom att placera en nyligen examinerad akademiker som projektledare i ett företag.
 • Så kan besöksnäringen stärkas av en app

  Appen Ways2Go kan hjälpa företag med hållbarhetsarbetet. Sverige behöver växande och välmående företag. Samtidigt behöver vi en hållbar tillväxt för att det ska fungera i längden. I Gävleborg, Dalarna och Värmlands län är besöksnäring och turism en viktig bransch och där använder sig företag av appen Ways2Go för att jobba hållbart och stå sig konkurrenskraftiga på marknaden.
 • Bonden Sven-Ulrichs verksamhet stannar utan fibern

  Man framför äng med kor. Köttbonden Sven-Ulrich Ohlsson bor på sin föräldragård i Mo utanför Söderhamn i Hälsingland och är femte generationens företagare på gården.- Jag är egentligen bonde men kallar mig för livsmedelsföretagare, säger han.
 • Ny kylmetod ska sätta stålindustrin på kartan igen

  Kylmetoden illustreras. En unik metod att kyla stål på ett effektivt och miljömässigt sätt ska hjälpa Bergslagen att profilera sig som en region med framgångsrika företag inom stål- och verkstadsindustri. Med impinging jet-teknik ska stålindustrin växa sig stark igen.
 • Hållbar och stark industri på lång sikt

  En man testar hur det är att styra någon form av fordon digitalt Med digitalisering, kompetensförhöjning och innovativa nya lösningar ska industrin i Norra Mellansverige säkerställa hållbarhet och en fortsatt stark position inom näringslivet.
 • Spel- och besöks­näringen utvecklas tillsammans

  Bild på ett datorprogram från projektet Gamification Gamifiering betyder att man använder den mekanik och design som finns i spel och tillämpar den inom andra verksamheter. Nu ska gamifiering hjälpa Dalarna att bli norra Europas ledande och mest spännande besöksdestination.
 • Utbyggt bredband gynnar glesbygden i Värmland

  Maskin som används för att lägga ner fiberkabel Torsby kommun i Värmland är till stor del en glesbygd. Ett väl utbyggt fibernät är därför extra viktigt för att bygden ska kunna överleva och för att människor ska kunna bo och jobba där. Projektet som bygger ut bredband i Värmland är ett av flera i norra Sverige.
 • Digitalisering och export skapar nya företag

  Bild på utrustning från projektet Prototyping Internationalisering och Kommersialisering Innovationsklustret Fiber Optic Valleys nya projekt SME Prototyping Internationalisering och Kommersialisering arbetar för att regionernas små och medelstora företag ska öka sin innovationsförmåga och få fart på sin digitalisering.
 • Kunskapsväxling ska sätta fart på tillväxten

  Bild från BR Wiks Åkeri, ett av de företag som är anslutna till DalaFrakt Ett kunskapsutbyte mellan akademi och näringsliv, enligt engelsk modell, ska få fler små och medelstora företag i Dalarna och Gävleborg att bli mer konkurrenskraftiga.
 • Win-Win vill bredda Dalarnas näringsliv

  Bild från projektet Säker Trafik Dalarna AB Meningen är att Win-Win ska utveckla processer och metoder som konkret bidrar till utvecklingen av ett starkt och varierat näringsliv i Dalarna. Näringsliv, offentlig verksamhet och akademi ska samtliga vinna på samverkan.