Tillväxtverket

Projektexempel

Läs artiklar om projekt från programmet Småland och Öarna

 • Hållbara glashus kan bli ekonomiskt

  Bild från projektet Boost i Småland
  Är det ett fönster eller är det en vägg? Svaret är att det kan vara både och. Eller att fönstret också är en vägg som bär upp ett helt hus. Sedan flera år söker forskare och företag lösningen på hur en glasvägg ska kunna bära upp en byggnad. Och just nu är sökandet, understött av regionala EU-pengar, inne i en fas som i bästa fall kan ge oss den första riktiga glasväggen om något år.
 • De omskolar sig när kärnkraften försvinner 

  Fredrik Bladås.
  Det har gått två år sedan det blev klart att två av Oskarshamns tre kärnkraftsreaktorer ska läggas ner, en chock för näringslivet som tvingas ladda om för ett liv efter kärnkraften.
  Men strax före midsommar kom beslutet om ett EU-bidrag som kan hjälpa de 600 anställda som förlorat sina jobb.

 • Innovation Race skapar affärer i Jönköpings län

  Bild från projektet Innovation Runway
  Innovation Runway erbjuder företag i Jönköpings län att testa och skapa nya affärsmöjligheter. Under första året har projektet besökt 40 företag, genomfört 13 verifieringsprojekt och arrangerat två Innovation Race med tolv företag.
 • Utrikesfödda företagare får hjälp att skapa tillväxt i Småland

  Bild från projektet Step Two
  En ny metod för att skapa tillväxt och ökad förståelse om olika företagskulturer. Det är målen för projektet Step Two som driver ett nytt företagshotell för utrikesfödda entreprenörer i Växjö.
 • Kompetens­centrum för design stärker band mellan företag och högskola

  Bild från projektet Linnaeus Innovation DesignLab
  Linnaeus Innovation DesignLab i Pukeberg ska göra forskare, lärare och studenter vid Linnéuniversitetets designutbildning mer tillgängliga för regionens företag – och vice versa. Ett mål är 60 nya student- och projektarbeten i företagen.