Tillväxtverket
eu-logotyp

Projektexempel

Läs artiklar om projekt från programmet Mellersta Norrland

 • Mittstråket kortar restider och ökar kapaciteten för godstrafik

  Kortare restider, ökad trafiksäkerhet och ökad kapacitet för godstrafik. Det sammanfattar regionalfondsprojektet Mittstråket rätt bra.
  - Även om vi är få människor så behöver vi ha möjlighet att resa och godset måste ta sig fram för att det här landet ska överleva, säger Erik Lövgren, kommunalråd Ånge kommun.
 • Drönare ska effektivisera renskötseln

  Renskötseln är en viktig näring och en förutsättning för att kunna behålla en levande landsbygd, en storslagen fjällmiljö och samtidigt sträva efter en minskad miljöpåverkan.Just nu pågår ett projekt där man testar om drönare försedda IR-kameror kan effektivisera arbetet för rennäringsföretag.
 • EU-fonderna och ideell kraft – ett måste i bredbandsbygget

  2020 ska 95 procent av Sveriges hushåll och företag ha tillgång till internet med en hastighet om 100 Mbit per sekund. Så lyder regeringens bredbandsstrategi. Men vägen till ett uppkopplat Sverige är allt annat än spikrak. Det är en historia om stad och land, om utanförskap, ideell kraft, folkligt engagemang och samverkan.
  - Utan fondsamverkan hade detta varit omöjligt, säger Anders Rodin på Kramfors Mediateknik AB.
 • Snöfabriken fick hela byn att leva

  Jakten på den bästa snölagringen ligger i fokus när Bruksvallarna, bland annat känt från SVT:s vinterstudio, satsar. Men EU-projektet Bruksvallarna Snow Factory har resulterat i så mycket mer än snö.
 • Unikt labb ska utveckla krishantering

  Hur reagerar människor i panikartade situationer? På Mittuniversitetets nya risk-och krislaboratorium i Östersund vill man kunna undersöka just det. När labbet, som delvis är finansierat av regionalfondsprogrammet, är i bruk kommer det att kunna simulera allt ifrån stora folksamlingar till trafikolyckor. Allt medan deltagarnas reaktioner fångas upp i ett kontrollrum.
 • Hydrauliken är industrins muskler

  Med distansutbildning och certifiering på nätet ska projektet Kompetensutbyggnad KHS motverka kunskapsglappet inom hydraulikens område. Företag runt om i landet tappar många miljoner kronor per år i form av stillestånd och felhantering av maskiner som en följd av bristande kompetens.
 • Forskare hjälper företag utveckla smarta system

  Reklamdrakar på stan som ändrar färg när barnen kramar dem, eller permobiler som ”går fot”. Det är några exempel på innovationer som tagits fram i projektet SMART där 44 företag i Jämtland och Västernorrland samarbetar med forskare och doktorander på Mittuniversitetet för att dra nytta av de möjligheter som den senaste tekniken innebär.
 • E-tjänster gör kommuner mer tillgängliga och attraktiva

  Helautomatiska tjänster för att till exempel ansöka om barnomsorg eller bygglov. Det är ett av målen för projektet eSamverkan som rullar på i nio kommuner i Mellersta Norrland. Detta för att möta kraven från invånare och företagare.