Tillväxtverket

Tillväxtakademin

Tillväxtakademin är vårt forum för inspiration och lärande. Den är en del av vår kompetensförsörjning. På Tillväxtakademin lyfter vi ämnen som är relevanta för många, som inspirerar och är till nytta i arbetet.

Nedan har vi samlat de föreläsningar som redan ägt rum och våra planerade föreläsningar. Du kan i efterhand ta del av en inspelad version av föreläsningen och materialet som visades under presentationen.

Har du förslag på ämnen eller föreläsare, mejla: tillvaxtakademin@tillvaxtverket.se. Ämnen om hur vi praktiskt arbetar på Tillväxtverket passar bättre på en medarbetarinformation, mejla: jenny.weimerbo@tillvaxtverket.se.

Teknisk information för dig som bokar en föreläsning

Du som organiserar och bokar en föreläsning inom ramen för Tillväxtakademin bör använda funktionen Spotlight i StarLeaf. Genom Spotlight kan du på förhand bland annat styra inspelningsfunktionen. Läs mer om hur du gör i lathunden: så aktiverar du Spotlight i StarLeaflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via Youtube-filmen: StarLeaf Spotlight meetingslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

vinjett tillväxtakademin

Samarbete ur den nya digitala generationens synvinkel 15/11

Föreläsare: Bjanka Colic, Produktmarknadschef på Microsoft

En lat generation som bara jagar likes, eller nytänkare som driver på utvecklingen?

Många ser millennials som den lata generationen, men forskning visar att det är en generation som driver på utvecklingen är en nyckelgrupp för framtidens företag. De är uppvuxna med mobil och internet och är en generation som vill förändra. Bjanka Colic är en flitigt anlitad talare som kommer berätta om hur den nya generationens medarbetare kommer påverka och förändra företagens (och vår verksamhets) sätta att arbeta.

Till Bjanka Colics presentationPowerpoint

Hållbar tillväxt 29/11

Tillväxtverkets övergripande mål är att främja hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i alla delar av Sverige. Hållbar tillväxt handlar om att skapa ekonomiska resurser inom ramen för människans och planetens behov och begränsningar. Detta kräver att ekonomin förändras och förnyas. Den 29 november har vi som del av Tillväxtakademin bjudit in John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, för att diskutera vad detta betyder och hur ekonomin behöver utvecklas för att passa in i en vision om hållbar utveckling.

Om John Hassler

Han är filosofie doktor i nationalekonomi vid Massachusetts Institute of Technology och professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Förutom att publicera vetenskapliga artiklar har han varit kolumnist i tidningen Affärsvärlden, arbetet som rådgivare på det svenska finansdepartementet under finanskrisen och varit medlem av European Economic Advisory Group. Hassler var ledamot i Kommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2009-2018 och medlem av den internationella Bellagiogruppen som består av akademiker och vice centralbankschefer 2011-2016. Han var ledamot av Finanspolitiska rådet 2011-2016 och ordförande i samma råd 2013-2016. Hans forskning har de senaste åren fokuserat på klimatekonomi och teknisk utveckling.

Artiklar i urval:

  • “Optimal taxes on fossil fuel in general equilibrium”, Econometrica 82:1 (tillsammans med Michael Golosov, Per Krusell och Aleh Tsyvinski),
  • "The Survival of the Welfare State", American Economic Review, 93:1 (tillsammans med Kjetil Storesletten, José V. Rodríguez Mora och Fabrizio Zilibotti).
  • "Intelligence, Social Mobility, and Growth", American Economic Review, 90:4 (tillsammans med José V. Rodríguez Mora).
  • "The Swedish Business Cycle: Stylized Facts Over 130 Years", i V. Bergström och A. Vredin, red., Measuring and Interpreting Business Cycles, Clarendon Press, 1994 (tillsammans med P. Lundvik, T. Persson och P. Söderlind).
  • "The Dynamics of Government", Journal of Monetary Economics, 52:7, 2005 (tillsammans med Per Krusell, Kjetil Storesletten och Fabrizio Zilibotti).
  • "Democratic Public Good Provision", Journal of Economic Theory, 133:1, 2007 (tillsammans med Kjetil Storesletten och Fabrizio Zilibotti).
Till John Hasslers presentation: Tillväxt hållbar och ohållbarPowerpoint  

Klarspråk 13/12

Föreläsare: Cecilia Bertilsson, kommunikationsenheten

Klarspråk – hur gör man?

Vi som jobbar på myndighet ska skriva klarspråk. Men vad är det egentligen? Och hur gör man? Fredag den 13 gav Cecilia Bertilsson tips om enkla handgrepp som tar dig långt.

Se den inspelade föreläsningen i efterhandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så arbetar vi med digital tillväxt 24/1

Vi på Tillväxtverket utvecklar ständigt våra digitala tjänster. Det gör vi dels för att underlätta för våra kunder att utvecklas med oss, dels för våra medarbetare att arbeta smartare och effektivare. Men hur styr och utvecklar vi en sammanhållen riktning för våra tjänster under 2020 och framåt? Det var dagens ämne som presenterades av Nader Svärd, Ulrica Morelid och Anders Nyström - tre av Tillväxtverkets enhetschefer som leder den digitala utvecklingen.

Se den inspelade föreläsningen: Så arbetar vi med digital utveckling på Tillväxtverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

AI – Artificiell Intelligens, med föreläsare Göran Lindsjö 3/2

Göran Lindsjö är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom AI och dess påverkan på samhället. Göran, som numera bor i USA, var på besök i Sverige och gav oss sina reflektioner kring:

  • Vad är AI?
  • Vad händer inom AI i olika delar av världen?
  • Hur kan organisationer som Vinnova, Tillväxtverket och Exportrådet vara relevanta när disruption når Sverige på allvar?
  • Reflektioner från möten och diskussioner kring AI med företagsledare i Sverige.

Ta del av Görans presentationenPDF

Se den inspelade föreläsningen: AI med Göran Lindsjölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

HR-enheten, hr@tillvaxtverket.se