Tillväxtverket

Varför ska våra pengar till Bryssel tur och retur?

Sverige betalar en medlemsavgift i EU som sedan betalas tillbaka till oss igen. Varför är det så? Varför kan vi inte bara sköta alltihopa inom Sveriges gränser?

Just den frågan vrider och vänder Henrik Blomberg på. Henrik är programansvarig för Småland och öarna - ett EU-program inom Regionalfonden, som Tillväxtverket har hand om.

Regionalfonden är en av två fonder som Tillväxtverket förvaltar och inom fonden finns nio program, ett nationellt och åtta regionala. Läs mer om programmen här Öppnas i nytt fönster. och gärna lite mer om den nya programperioden Öppnas i nytt fönster. som drar igång snart. Den innebär massa nya pengar som projekt över hela landet kan söka.

Läs Henriks blogg: Varför Bryssel tur och retur? Åtta nyttor med EU.

Förresten! 9 maj är det Europadagen då vi firar vi freden och sammanhållningen i EU. Läs gärna den här artikeln där vi tar tempen på Regionalfonden på olika platser i vårt avlånga land.

Regionalfonden, eller EU:s regionalfond som vi brukar kalla den, är ett kärt barn med många namn. Egentligen heter den Europeiska regionala utvecklingsfonden och ibland förkortas den till ERUF. Men vi gillar att prata om Regionalfonden.