Tillväxtverket
Stor industrilokal med högteknologisk utrustning och en ensam ung man i mitten som står och jobbar.

Smart industri är framtidens industri

Det finns många goda exempel på hur industriföretag dragit nytta av digital teknik för att effektivisera produktionsflöden, höja kvalitén, och förenkla för kunderna. 

Tillväxtverket har tagit fram filmer som konkret visar på betydelsen av digitaliseringen och dess positiva effekter för små och medelstora industriföretag. 

I filmerna berättar några framgångsrika små och medelstora industriföretag hur dom har jobbat med att digitalisera och automatisera sina processer. Syftet med filmerna är att inspirera fler företag att komma igång med sitt digitaliseringsarbete. Tack till Axelent, Unibap, Fristad Plast, Volvo Penta, MVV, Lundqvist Trävaru och TePe, som öppnat sina dörrar och delat med sig av sina insikter och lärdomar.

Lär av andra och involvera de anställda

Några råd från företagen i filmerna är att lära av andra, till exempel genom att skaffa sig en mentor, besöka andra företag och involvera de anställda i digitaliseringsarbetet. Fördelarna med digitalisering och automatiserade processer är många. 

Se spellistan med alla filmer på You Tubelänk till annan webbplats

Så arbetar vi för att förnya industrin

Tillväxtverket har åtta uppdrag som en del av regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri. Det övergripande syftet med uppdragen är att bidra till förnyelse och stärkt omställningsförmåga i små och medelstora industriföretag, med fokus på digitalisering, kompetensförsörjning och hållbar produktion. Små och medelstora industriföretag och industrinära tjänsteföretag ska i högre grad använda sig av digital teknik och automationslösningar och på sätt stärka sin konkurrenskraft. 

Så arbetar vi för att förnya industrin

Mer inspiration från industriföretag i framkant

 

Resan till molnet ökar kvaliteten i produktionen

Tonsjö svarvar, fräser och långhålsborrar metalliska material för alltifrån oljeplattformar till tunga fordon och utrustning för gruvbrytning. Just nu genomför företaget en digital förflyttning som ska koppla upp produktionen i molnet. Så här har deras resa gått till.
Mer om Bror Tonsjös digitaliseringsresa


Dynamiska glas – en ny nordisk industri

Med uppkopplade fönsterglas som snabbt och enkelt kan förändra byggnaders ljus- och värmeinsläpp gör sig Uppsalabaserade ChromoGenics redo att ta över Norden. Nästa hållplats? Världen.
Mer om ChromoGenics digitaliseringsresa


Från förlust till vinst - med digitalisering och lean

Genom att eliminera alla processer som inte skapade mervärden för deras kunder vände Emballator Lagan Plast i Ljungby motgång till framgång. Så här gick det till.
Mer om Emballator Lagan Plast digitaliseringsresaBehandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.