Tillväxtverket

Klas Fritzon

Klas är koordinator för Tillväxtverkets uppdrag inom den nationella landsbygdspolitiken. 

Klas Fritzon

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som koordinator för Tillväxtverkets uppdrag inom den nationella landsbygdspolitiken. Det betyder till exempel att jag driver vår interna samverkan där vi tillsammans sätter fokus på frågor med betydelse för utvecklingen i våra landsbygder. Eftersom våra uppdrag både är nya och långsiktiga, ligger det också i min roll att tillsammans med grymma kollegor bygga upp strukturer för till exempel kommunikation, omvärldsbevakning, uppföljning och extern samverkan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Är det okej att svära? För jag vill nog svara att alla möten är det bästa med mitt jobb. Inte dom slentrianmässiga – för visst finns sådana. Utan dom där alla är engagerade, där vi tillsammans tar en fråga längre än vad vi gjort om vi tänkt var och en för sig. Jag har en kompis som gillar att dricka dyrare viner än han har råd med. Den absoluta närvaron han har, när han bryter ned ett ögonblick i doft och smak är något jag avundas, men också inspireras av. Kanske haltar jämförelsen men ett riktigt bra möte påminner om det där – närvaron, medvetenheten om att vi är just där och då. Sen tycker jag också att det är både utmanande och genuint meningsfullt att jobba för att stärka utvecklingsmöjligheterna i våra landsbygder.

Vad är du riktigt duktig på?

Jag tror att jag är bra på att växla perspektiv. Jag gillar att fotografera och för mig är det viktigt att hela tiden vara i rörelse, att gå närmare eller ta några steg tillbaka. Det avtäcker ofta nya lösningar. Och detsamma gäller mitt arbete här på Tillväxtverket. Jag är rädd för att stelna och fastna i ett perspektiv som alltid beskär verkligheten i axelhöjd.

Vad gör du för att lära dig något nytt och utvecklas på jobbet?

Jag försöker aktivt ta del av webinarier, poddar, rapporter och andra utbildningstillfällen som är åtkomliga via webben. I det tänker jag brett. När jag nu jobbar med landsbygdsfrågor betyder det till exempel att jag fokuserar lite extra på att förstå också utmaningar som följer av att människor bor i storstäder. Under 2020 deltar jag i ett nätverk för landsbygdsutveckling och har jag bjudit in mig själv som praktikant på en myndighet jag vill lära mer om.

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

Jag har en magisterexamen i statsvetenskap (inklusive kraschade doktorandstudier) och har gått journalistutbildning för akademiker. Jag har jobbat med kommunikationsfrågor som redaktör och konsult, men nu varit byråkrat i mer än ett årtionde. Jag är en typisk hybrid som kan drivas av olika bränsle.

Tillväxtverkets blogg

Är du intresserad av att veta mer om Tillväxtverket och våra uppdrag? Läs vår blogg, där bland annat Klas Fritzon bloggar om landsbygdsfrågor.